woensdag 21 oktober 2015

15 OKTOBER "UT BEGINT"

Na veel en lange voorbereiding was het dan zover. Donderdag 15 oktober werd in Kerkrade en Belfeld de lichtinstallatie opgehaald. Om 18.00 uur werd begonnen met de stellage waaraan de lampen worden opgesteld. De hoogte was eerst nog een probleem maar ook dit was zo opgelost. Hierna werden  de lampen opgehangen. Een wirwar van kabels is nodig om alles aan te sturen. Vanuit het bedieningspaneel wordt, via vooraf ingestelde programma's, de besturing ingesteld. Het zag er erg professioneel uit. 

 
 
Op naar morgen. Vrijdagmiddag om 14.00 uur kwamen we bijeen. Lou en Dave waren al eerder begonnen om de lichtshow voor te bereiden. Twan onze geluidsleverancier was er ook en de installatie werd uitgeladen. Als je terugdenkt aan het begin en ook later in 1985 dan is de geluidsinstallatie een van de belangrijkste veranderingen voor een optreden. In 1965 was het geluid van de instrumenten alleen te horen uit gitaar en basversterkers. De zang kwam uit een zangversterker waarop beperkte verbeteringen op aangebracht kon worden. Echo instellen was een van de belangrijkste verbeteringen. Nu gaat alles van uit het mengpaneel. Tot 40 kanalen zijn beschikbaar om alles tot een geheel  te maken. Het drumstel was vroeger onversterkt, wat inhield dat er geen microfoons  op het drumstel werden geplaatst. Hoe harder de drummer op de trommen sloeg des te harder klonk het in de zaal. Nu krijgt elke trom of bekken een microfoon die tiidens de soundcheck tot een geheel wordt gemixt. 

 
Voor niet al te lange tijd werd een mengpaneel aangesloten via een dikke multikabel . In deze kabel zaten 40 instrumentenkabels die apart aangesloten werden op het mengpaneel. Nu gaat alles via ethernet en is een ethernetkabel voldoende om alles aan te sturen. Mark onze geluidmixer kon met zijn iPad overal het mengpaneel bedienen. Ongeacht als de muzikanten slecht spelen wordt het niet beter door alle techniek.
Als alles aangesloten is volgt de soundcheck . Dit houd in dat alle geluidsinvoer van de verschillend instrumenten en zang word ingesteld. Omdat er verschillende samenstellingen spelen moesten er meerdere  soundchecks plaatsvinden.

Als alles apart is ingesteld dan word er een nummer gespeeld om de mix af te stellen. Is deze goed dan worden de instellingen opgeslagen in de mixer om bij het concert te gebruiken. Tussen de werkzaamheden door werden we door Alex verwent met een indonesisch buffet. Wij waren er klaar voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten